Wat kies jij vaak in het restaurant? Ga je voor een voor-hoofd-en nagerecht, of houd je het bij een hoofdgerecht? Eet je je helemaal propvol of zorg je ervoor dat je gewoon normaal verzadigd bent? Neem je daarbij meerdere glazen alcohol of hou je het bij water?
Ik geniet altijd van lekker eten, maar kies wel bewust wat ik neem. Zo kies ik bijvoorbeeld voor een verse vis of een goed gevulde salade (afhankelijk van wat ik verder gegeten heb qua eiwitten etc). Ik zeg altijd: je moet wel kunnen genieten! Maar weet je wat het is? Uiteindelijk geniet je nog veel meer van zo’n vers stuk vis, dan bijvoorbeeld een hamburger met patat, waarbij je ook nog een voor- en nagerecht neemt.
Je hoeft niet rollend naar huis, geniet, maar met mate. En zo geldt dat voor veel dingen! Balance is the key.
En natuurlijk neem je af en toe lekker een ijsje op vakantie. In Italië (daar kan het zeker niet zo zijn dat je geen ijs neemt!) hebben we om de dag een ijsje gehaald. De ene keer 1 bolletje omdat we al goed verzadigd waren, de andere dag 2 bolletjes omdat we de veel in beweging waren of hadden gesport. (Voor mij altijd vegan ijs vanwege lactose intolerantie)
Normaal gesproken drinken we bijna nooit alcohol maar in Italië hebben we bijna iedere dag genoten van een heerlijke aperol spritz of limoncello spritz. Gewoon omdat het af en toe best kan. Maar ook hier weer, denk aan je balans. Drink je normaal gesproken meerdere keren in de week al alcohol? Probeer dat eens af te bouwen. Des te lekkerder het is wanneer je het wel weer eens neemt.

Conclusie: leer luisteren naar je lichaam. Zorg voor balans en geniet!